DEN HAAG - Reizigers op de luchthaven Schiphol kunnen vanaf september te maken krijgen met een nieuwe en snellere vorm van paspoortcontrole. Bij het inchecken moeten ze hun reisdocument dan bij wijze van proef zelf door een apparaat halen dat het paspoort op echtheid controleert.

De marechaussee checkt vervolgens bij de grenscontrole de identiteit van de passagier aan de hand van een foto van zijn gezicht. Bij reizigers uit niet-Schengen-gebieden wordt bovendien in een apart bestand onderzocht of betrokkene om wat voor reden dan ook gesignaleerd staat. Het scanapparaat neemt zo het tijdrovende deel van de controle over, zo bleek donderdag bij een overleg in de Tweede Kamer met minister Piet Hein Donner (Justitie).

In een later stadium is het de bedoeling dat alle paspoorten, dus ook die van mensen uit Schengenlanden, bij het aan boord gaan van het vliegtuig nogmaals worden gecontroleerd op echtheid. Dat deel van de proef kan pas beginnen als paspoorten alle afgesproken biometrische gegevens bevatten, aldus Donner.

Gezicht

Het elektronisch paspoort wordt in Nederland vanaf eind augustus ingevoerd. Daarin komt een chip met een digitale opname van het gezicht te zitten. Later volgt nog een vingerafdruk. Alleen mensen met zo'n nieuw paspoort kunnen in de vertrekhal via de selfservice door de controle, zei een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee in een toelichting. Het duurt naar verwachting vijf jaar tot iedereen een paspoort met biometrische gegevens heeft.

Bij het proefproject werkt de marechaussee samen met Schiphol en het ministerie van Justitie. De geautomatiseerde grensprocedure moet leiden tot minder oponthoud en meer veiligheid. Ook verwacht de marechausse meer mensen te kunnen oppakken die bijvoorbeeld nog een boete hebben uitstaan of het land niet mogen uitreizen. Donner benadrukte dat Nederland hiermee niet het Schengenverdrag over vrij verkeer opheft, maar er wel een andere invulling aan geeft.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vindt het een slimme oplossing en zei blij verrast te zijn dat uiteindelijk alle paspoorten op echtheid worden gecontroleerd, ongeacht of iemand uit een Schengenland komt. "Dat is grote winst", zei hij. Het gaat volgens het Kamerlid, die hier eerder al voor pleitte, niet om een grenscontrole maar om een controle van iemands identiteit en echtheid van het reisdocument. Ook VVD'er Anton van Schijndel noemde het "lovenswaardig" om paspoorten op deze manier te gaan controleren.