AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon tast nog in het duister over de oorzaak van de stroomstoring die woensdagavond grote delen van Amsterdam trof. Het is volgens een woordvoerder zeer uitzonderlijk dat bij zo'n groot verdeelstation alle hoogspanningslijnen tegelijkertijd uitvallen.

De brandweer meldde woensdagavond dat in het verdeelstation aan de Klaprozenweg rond 18.00 uur een brandje woedde, dat snel onder controle was. Volgens Nuon is het niet zeker dat de latere explosies door het brandje zijn ontstaan.

Nuon meldde woensdagavond in eerste instantie dat 80 procent van de stad zonder stroom zat. De woordvoerder erkende donderdag dat dat een te grote schatting was. "Vooral het centrum, Amsterdam-Oost en -Noord waren getroffen. Als je op de kaart kijkt is dat niet meer dan 50 procent van de stad." Burgemeester Cohen had het woensdagavond over een gebied van 30 procent.

Verdeelstations

Volgens de woordvoerder was de omvang zo groot omdat de storing in het hoogspanningsnet plaatshad. Dat voorziet de verdeelstations en transformatorhuisjes weer van stroom en daarna komt de elektriciteit bij de huizen terecht. Een van de drie hoogspanningslijnen was uitgeschakeld wegens onderhoudswerkzaamheden.

Schademeldingen

Rond middernacht hadden bijna alle huizen in de hoofdstad weer stroom. Het centrum en Amsterdam-Oost hadden al tegen 23.00 uur weer elektriciteit. De woordvoerder kon donderdagochtend nog niets zeggen over schademeldingen. "Binnen drie uur had iedereen weer elektriciteit. Als de storing langer dan vier uur duurt, moet het energiebedrijf een vergoeding uitkeren", aldus de woordvoerder. "Maar ondanks dat die regeling nu niet geldt, zullen we elke melding serieus behandelen."