AMSTERDAM - De IJtunnel in Amsterdam is donderdag weer deels toegankelijk voor het verkeer. In beide richtingen is een rijstrook open, aldus de ANWB. De tunnel was van woensdagavond tot en met donderdagochtend vroeg gesloten wegens een reparatie aan een lek in de damwand van een bouwkuip van de Noord-Zuidlijn. Daardoor stroomde water in de tunnel.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn zei donderdagochtend te verwachten dat de verkeerssituatie aan het eind van de middag weer normaal is. Volgens hem heeft de aannemer met man en macht gewerkt om het lek in de bouwkuip langs het Noordhollands kanaal te dichten.

Oorzaak

Over de oorzaak is nog niets bekend. Ook kon de zegsman nog niet zeggen hoeveel tijd het kost om het gat aan de kant van het kanaal te dichten.

Het lek zorgde ervoor dat aan de noordzijde van de tunnel water over de Nieuwe Leeuwarderweg stroomde. De damwand liet op verschillende plaatsen water door, waaronder aan de straatkant.

Gelsubstantie

Volgens de woordvoerder is nu bekend waar het lek precies is ontstaan. Met een speciale gelsubstantie moet het gat uiteindelijk worden gedicht.

De lekkage ontstond woensdagmiddag rond 15.45 uur. De tunnel werd daarop deels afgesloten. In beide buizen van de tunnel, zowel de stad in als de stad uit, was tot 19.00 uur slechts een rijbaan beschikbaar. Daarna was de tunnel in verband met de reparatie alleen de stad uit toegankelijk voor het openbaar vervoer.