DEN HAAG - Het kabinet moet de afspraken met brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) opzeggen en in de Nederlandse cafés en restaurants zo snel mogelijk een rookverbod afkondigen. Het Tweede Kamerlid Anja Timmer van de PvdA heeft dat woensdag gezegd.

Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid heeft afspraken gemaakt met de horecasector om de branche geleidelijk aan rookvrij te maken. Volgens Timmer is dat uitstel van executie. "Je maakt er de pijn voor horeca-ondernemers alleen maar erger mee. Het rookverbod komt er aan, of mensen het leuk vinden of niet."

Meerderheid

Ze verwijst naar landen als België, Engeland en Ierland waar de overheid ook heeft ingegrepen. Bovendien is volgens haar inmiddels een meerderheid van de Nederlanders voor een rookvrije horeca, en rookt nog ongeveer 30 procent. "Daarbij hebben werknemers nu eenmaal via de wet recht op een rookvrije werkplek. Dat moet ook gelden voor horecapersoneel."

De cafés en restaurants verwerpen de oproep van de PvdA om de overeenkomst met Hoogervorst op te zeggen. "Wij houden ons aan de afspraak. Wij willen gastvrij blijven voor zowel rokers als niet-rokers", zegt een woordvoerder van KHN.

Rookbeleid

De Tweede Kamer spreekt donderdag met Hoogervorst over het rookbeleid in de horeca. De minister wilde enkele jaren geleden fors ingrijpen en het roken in de horeca verbieden, maar een meerderheid van CDA, VVD en LPF zette hem toen de voet dwars. Vervolgens rolde het compromis uit de bus om de exploitanten van cafés en restaurants enkele jaren de tijd te geven om stap voor stap te wennen aan een tabaksverbod.

De PvdA was eerder niet faliekant tegen het stappenplan, maar heeft inmiddels een draai gemaakt. Volgens Timmer is het gevaar van tabaksrook zo'n maatschappelijk issue geworden dat een geleidelijke invoering van een rookverbod achterhaald is. "Ik spreek veel horeca-ondernemers die dat ook vinden en zeggen: Verbied het nou maar, dan hebben we duidelijkheid."

Hoogervorst laat nog onderzoeken of horeca-exploitanten zich aan het stappenplan houden, maar Timmer vindt het niet nodig om op de uitslag te wachten. "Pappen en nathouden heeft geen zin meer."

Steun

De SGP en GroenLinks steunen de PvdA in het rookverbod. Volgens Naïma Azough van GroenLinks is het zinloos om horeca-ondernemers bijvoorbeeld nog in afzuiginstallaties te laten investeren als over een aantal jaren roken toch verboden wordt in de cafés en restaurants.

De SP vindt het te ver gaan om het stappenplan vervroegd in te trekken. Ook woordvoerder Siem Buijs van het CDA wil geen overhaaste stappen nemen. Hij wil eerst de evaluatie van het stappenplan afwachten, die Hoogervorst nog voor de zomervakantie aan de Kamer zal sturen.