AMSTERDAM - De IJtunnel in Amsterdam gaat woensdagavond om 19.00 uur in beide richtingen dicht. Naar verwachting zal de tunnel rond 07.00 uur donderdagochtend weer open gaan. Alleen bussen krijgen toegang tot de tunnel. Dat maakte de woordvoerder van het Projectbureau Noord/Zuidlijn woensdagmiddag bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Liesbeth van Dalen l Alleen bussen krijgen toegang tot de tunnel

Reden voor de afsluiting is de reparatie van een lek in de damwand van een bouwkuip van de Noord/Zuidlijn langs het Noordhollands kanaal. Door dat lek stroomt aan de noordzijde van de tunnel water over de Nieuwe Leeuwarderweg. "Om de aannemer ruimte te geven voor de reparatie wordt de tunnel afgesloten." De damwand lekt op verschillende plaatsen, waaronder aan de straatkant. "Dat lek moet als eerste gedicht."

Lekkage

De lekkage ontstond woensdagmiddag rond kwart voor vier door nog onbekende oorzaak. De tunnel werd daarop deels afgesloten. In beide buizen van de tunnel, zowel de stad in als de stad uit, was tot 19.00 uur slechts een rijbaan beschikbaar.

Volgens de woordvoerder van het projectbureau valt het met de hoeveelheid water wel mee. "Het is alsof het flink regent. In principe kan er wel gereden worden over de Nieuwe Leeuwarderweg, maar we moeten ruimte maken voor de reparatiewerkzaamheden."