DEN HAAG - Binnen het kabinet bestaat geen ruimte voor een heroverweging van het besluit om Nederlandse militairen voor twee jaar naar de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan te sturen. Die boodschap kreeg D66-minister Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag te horen nadat hij telefonisch contact had gezocht met premier Jan Peter Balkenende.

Pechtold had de avond tevoren in het tv-programma NOVA gesuggereerd dat er ruimte binnen het kabinet zou zijn om het debat over het besluit "open te trekken" als de omstandigheden daar aanleiding voor gaven. De kandidaat- lijsttrekker van D66 verwees daarbij ook naar eerdere uitlatingen van minister Henk Kamp van Defensie in die richting.

Helder

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft Pechtold in het gesprek duidelijk gemaakt wat hij precies bedoeld had te zeggen. De gezamenlijke conclusie van het gesprek was dat het besluit "staat en helder is en er geen ruimte is voor heroverweging", aldus de RVD. Wel worden de leden van het kabinet wekelijks door de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie bijgepraat over de situatie in het gebied.

Pechtold had eerder al gebeld met minister Bernard Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp om uit te leggen dat zijn uitspraken niet bedoeld waren om afbreuk te doen aan het besluit van februari van het kabinet om definitief naar Uruzgan te gaan. Bot benadrukte woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer eveneens dat er "geen enkele aanleiding bestaat het besluit aan te passen of te heroverwegen".

VVD

De uitspraken van Pechtold waren voor VVD-woordvoerder Hans van Baalen aanleiding om de bewindsman te bekritiseren. Volgens de liberaal is de minister buiten zijn boekje gegaan en draagt hij bij aan onduidelijkheid over het Nederlandse standpunt. Die onduidelijkheid kunnen de Nederlandse militairen en onze bondgenoten missen als kiespijn, aldus Van Baalen. Hij riep Balkenende op de bewindsman eens vriendelijk de oren te wassen.

Ook secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer is niet te spreken over de uitlatingen van Pechtold. De Nederlandse minister zaait twijfel en dat is schadelijk voor de missie naar Uruzgan, aldus de NAVO-baas woensdagavond in het televisieprogramma Nova.

Slecht gevallen

Eerdere uitspraken van Kamp voor het tv-programma Buitenhof, waar hij zich liet ontvallen dat er situaties denkbaar waren dat Nederland zich voortijdig zou kunnen terugtrekken, waren bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel al slecht gevallen. Kamp erkende begin mei op zijn weblog dat hij dat niet had moeten zeggen, al kon de pers ook het nodige worden verweten.

Dat nu opnieuw een lid van het kabinet uitspraken doet die uitgelegd kunnen worden als een knagen aan het regeringsbesluit is volgens kringen rond het kabinet dan ook pijnlijk. Maar minister Kamp kan woensdagavond tijdens een diner op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel misschien opnieuw duidelijk maken dat Nederland vast van plan is de volle twee jaar uit te zitten.