DEN HAAG - Minister Donner van Justitie waarschuwt voor een spiraal van geweld en een klimaat van gewelddadigheid in Nederland. "De geest van geweld moet terug in de fles", anders kan de politiek hoog en laag springen, maar dan krijgt de burger het gevoel van veiligheid niet terug.

Wat de CDA-bewindsman betreft heeft de manier waarop het thema geweld leeft in Nederland, het zogenaamde onvermogen van de overheid er iets aan te doen en het verlies aan vertrouwen "nog weinig met de werkelijkheid te maken". Verhalen over geweld worden overdreven. De verwachtingen schieten door, vindt Donner. Hij zei dit woensdagavond tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie.

Handhaving

Donner vindt dat de handhaving weer beter moet, er weer harder opgetreden moet worden en de overheid weer krachtiger moet worden, maar voegt daaraan toe dat dat niet alles is. Mensen moeten zich ook beter gaan gedragen, zo bepleit hij.

Het klimaat in Nederland is "verontrustend", aldus Donner, doelend op onder meer de moord op Pim Fortuyn, voorbeelden van moorddadig geweld zoals onlangs in Venlo en toenemende criminaliteit. Het wordt een beetje een gewoonte om geweld met geweld te beantwoorden. Dan dreigt een geweldspiraal. Donderdagochtend zal minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie) aan zijn beantwoording beginnen.