LONDEN - Voor de westkust van Schotland is woensdag een Britse kernonderzeeër aan de grond gelopen. Volgens het Britse ministerie van Defensie is er geen gevaar voor mens en milieu. Het schip is inmiddels losgekomen en vaart nu terug naar zijn basis.

Het incident speelde zich 's ochtends af in de buurt van het eiland Skye. De HMS Trafalgar was bezig aan een militaire oefening. Twee leden van de bemanning liepen lichte verwondingen op toen de onderzeeër de bodem raakte. De kernreactor aan boord heeft geen schade opgelopen. Ook de scheepsromp bleef intact, aldus het ministerie.

Na het incident ging de 4750 ton zware kernonderzeeër op eigen kracht terug naar zijn basis in Schotland, waar hij donderdag zal aankomen. De boot wordt begeleid door een schip van de Britse marine. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie zei dat de toedracht van het incident nog niet bekend is.

De HMS Trafalgar is betrokken geweest bij de Amerikaanse militaire acties tegen Afghanistan. De boot is vooral geschikt voor het uitschakelen van schepen en andere onderzeeboten. De bemanning telt 130 mensen.