SCOTTSDALE - De Amerikaanse zanger en toetsenist Billy Preston is dinsdag op 59-jarige leeftijd overleden. Zijn zus Lettie maakte zijn dood bekend, meldden Amerikaanse media.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Preston werd wel de vijfde Beatle genoemd, omdat hij keyboard speelde op verscheidene albums van de Britse popgroep The Beatles. Hij maakte verder muziek met onder anderen de Rolling Stones en Eric Clapton. Hij deed ook mee aan het jongste album van de Red Hot Chili Peppers, Stadium Arcadium.

Solo boekte hij grote successen met het instrumentale nummer Outta Space, dat begin jaren zeventig met een Grammy werd onderscheiden, en liedjes als Will It Go Round In Circles en Nothing From Nothing. Met Syreeta Wright zong hij With You I'm Born Again. Hij schreef voor Joe Cocker You Are So Beautiful, dat in 1974 een grote hit werd.

Nierproblemen

De muzikant kampte met ernstige nierproblemen. Hij lag sinds november in coma in een verzorgingstehuis in Scottsdale (Arizona). Afgelopen zaterdag werd hij naar het ziekenhuis gebracht, omdat zijn toestand verslechterde. Preston was lange tijd een drugsgebruiker. Hiervoor belandde hij eind jaren negentig in de gevangenis.

Preston werd in Houston (Texas) geboren. Al als tiener musiceerde hij met grootheden als Mahalia Jackson, Little Richard en Ray Charles.