AMSTERDAM - In Amsterdam is kort voor tien uur woensdagavond in een groot deel van de stad de stroom uitgevallen. Tachtig procent van de huizen zou zonder elektriciteit zitten. Waarnemers ter plaatse melden knallen te hebben gehoord bij een stroomdistributiecentrum in Amsterdam-Noord. Een aantal treinen kon niet verder.

Internetknooppunten

Door de stroomstoring komen twee internetknooppunten zonder stroom te zitten. Vlak voor elf uur werd de stroomvoorziening in het centrum weer hervat, zo melden bronnen van NU.nl.

Crisiscentrum

Op het gemeentehuis in Amsterdam is een crisiscentrum ingericht. Politie, brandweer, stroomleverancier Nuon en gemeente zijn woensdag bijeen. In het gemeentehuis was een raadsvergadering aan de gang.

Volgens burgemeester Cohen is veel politie op straat. Er waren enkele meldingen van plunderingen van winkels in het noorden van de stad. "Maar deze zijn snel de kop ingedrukt. De zaak is onder controle", weet de burgemeester. Ook ooggetuigen van NU.nl melden dat het rustig blijft op straat.

Volgens Cohen zat 30 procent van de stad zonder stroom en komt de elektriciteitsvoorziening langzaam weer op gang. Ook hem is de oorzaak nog niet duidelijk. Er zouden twee explosies zijn geweest in een belangrijk transformatorhuisje. Het huisje ligt tussen de Klaprozenweg en de Metaalbewerkerweg.

"Over de oorzaak is nog niets bekend, we zorgen er op dit moment voor dat de boel weer op gang komt. Dat heeft prioriteit", zo meldt burgemeester Cohen in het televisieprogramma Barend en van Dorp.

De burgemeester gaat ervan uit dat "de stroomvoorziening in een groot deel rond middernacht is hersteld."