DEN HAAG - De Nederlandse ambassadeur in Estland, Hans Glaubitz, vertrekt uit dat land omdat zijn levenspartner, een zwarte Cubaan, slachtoffer is van homohaat en racisme in de Estlandse samenleving.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een bericht hierover in NRC Handelsblad bevestigd.

De Cubaanse levensgezel van de ambassadeur had vooral last van verbale pesterijen op straat en bedreigingen. Die begonnen nadat een tijdschrift had geschreven dat de benoeming van een homoseksuele ambassadeur met een zwarte partner als een Nederlandse provocatie moest worden opgevat.

Skinheads

Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) liet dinsdag weten dat hij contact zal opnemen met zijn Estlandse collega om over de kwestie te praten.

Buitenlandse Zaken hoopte van tevoren dat Estland net als het naburige Finland open zou staan voor een relatie van twee mannen. Maar volgens een rapport van de Amerikaanse ambassade in Tallinn zijn er sinds september 2005 negen maal bedreigingen geuit tegen niet-blank ambassadepersoneel, meestal door neonazi's of skinheads. Volgens Buitenlandse Zaken heeft de Estlandse overheid altijd correct en gastvrij gehandeld.

Geen verwijten

In een persoonlijke verklaring, waaruit NRC dinsdag citeert, benadrukt Glaubitz dat de Estlandse overheid niets te verwijten valt: op officieel niveau is zijn partner goed behandeld: "De maatschappij is nog lang niet toe aan twee heren, vooral niet als er eentje zwart is", aldus Glaubitz.

De ambassadeur en zijn partner gaan nu voor twee jaar naar het consulaat-generaal in Montréal, Canada.