DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer, gevormd door regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA, is tegen het wetsvoorstel van minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) om politiekosten door te berekenen aan clubs in het betaald voetbal. De VVD-bewindsman dient het toch in. Volgens hem is het CDA hieraan gebonden door een afspraak in het regeerakkoord.

Dit bleek dinsdag tijdens een bijeenkomst in Den Haag, waar directeur Henk Kesler van de sectie betaald voetbal van de KNVB pleitte voor een alternatief.

CDA-Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik zei daarop tegen de wet te zijn en voor het initiatief van de KNVB. Haar PvdA-collega Piet Straub zei "absoluut geen voorstander te zijn van het wetsvoorstel zoals het nu is", en concludeerde: "Er is dus geen meerderheid voor."

Remkes

Minister Remkes vindt het niet meer dan redelijk dat kosten van agenten in het stadion worden doorberekend aan de clubs. Dat zal hen stimuleren om zelf veiligheidsmaatregelen te treffen. Hij ziet geen principieel verschil tussen bijvoorbeeld discotheken, die zelf particuliere bewakers in schakelen, en andere evenementen dan voetbalwedstrijden zoals grootschalige popconcerten.

Kesler pleit ervoor om het strafrecht meer toe te spitsen op het gebeuren in stadions en om sneller en zwaarder te straffen. Volgens hem blijkt dat in Engeland goed te werken. De clubs vragen volgens hem niet om de agenten in de stadions. De burgemeesters bepalen dat dat moet gebeuren en ze zullen daarmee de clubs op kosten jagen.

Remkes baseert zijn wetsvoorstel op een rapport van de commissie Mans, dat zes jaar geleden uitkwam, maar het tweede paarse kabinet (VVD, D66 en PvdA) nam de conclusie over doorberekenen van de politiekosten niet over. Zowel Remkes als de CDA-fractie pleit voor overleg met de KNVB, voordat het wetsvoorstel wordt ingediend.