VEENDAM/ZUIDBROEK - De scholen van de drie meisjes die zaterdag omkwamen bij het auto-ongeluk in Zuidbroek herdenken dinsdag massaal de slachtoffers. Het Winkler Prins College in Veendam heeft een stiltecentrum ingericht waar de medescholieren zich kunnen bezinnen op het ongeluk. De school heeft maandagavond ook een bijeenkomst belegd voor ouders en leerlingen. Op het college zat een van de omgekomen slachtoffers. Ook een van de zwaargewonden volgde er les.

Het Dollard College in Scheemda, waar de twee andere 13-jarige slachtoffers zaten, hield afgelopen zondag al een soortgelijke dienst. De school opende dinsdag een condoleanceregister waar leerlingen hun verdriet en medeleven kunnen uiten. Ook de basisscholen waar de meisjes op zaten organiseren de komende week herdenkingsbijeenkomsten voor hun leerlingen.

De meisjes kwamen zaterdagavond om het leven toen de auto van een 19-jarige man uit Slochteren met hoge snelheid tegen een boom reed. De bestuurder en een 12-jarig meisje uit Noordbroek overleefden het ongeval en liggen met onbekende verwondingen in het ziekenhuis.

Eén van de meisjes wordt donderdag begraven, de andere twee vrijdag. Dat heeft een zegsman van de hulpverleningsdiensten gemeld. De impact van het ongeval in het dorp is groot.

Opvang

De gemeente Menterwolde, waar de dorpen Zuidbroek en Noordbroek onder vallen, regelt dinsdag op de scholen opvang voor leerlingen die daar behoefte aan hebben. Burgemeester en wethouders besteden dinsdagmiddag tijdens de collegevergadering uitgebreid aandacht aan het auto-ongeluk. De gemeente besloot een aantal jaar geleden al de maximumsnelheid op de weg tussen Noord- en Zuidbroek te verlagen na een aantal zeer ernstige ongelukken op de weg.

Ook op de site www.condoleance.nl is een herdenkingsregister geopend voor de drie meisjes. Hierop waren dinsdagochtend ruim zeshonderd boodschappen geplaatst. Veel boodschappen richten zich tegen de bestuurder van de wagen.