AMSTERDAM - De bronzen beeldengroep van de Nachtwacht op het Rembrandtplein in Amsterdam is vernield. Een van de 22 beelden is vermoedelijk zondagochtend vroeg omgegooid en ontdaan van het hoofd. De Ondernemersvereniging Rembrandtplein, initiatiefnemer van de beeldengroep, zal aangifte doen van vandalisme. Dat maakte een bestuurslid van de vereniging dinsdag bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Het is nog maar de vraag of het beeld hersteld kan worden. Daar moeten de kunstenaars over beslissen. Als het niet kan, moet er een nieuw beeld worden gemaakt", aldus de ondernemer. Om verdere vernieling te voorkomen komt er waarschijnlijk een camera bij de beelden te hangen.

De beelden zijn gemaakt door Russische kunstenaars en sinds begin dit jaar te zien op het Rembrandtplein, in het kader van het Rembrandtjaar. De ondernemers aan het plein willen de Nachtwacht graag voor langere tijd houden.

Verzekering

De beelden zijn volgens de ondernemer voor 1,5 miljoen euro verzekerd. "Financieel zal dit niet zo heel veel gevolgen hebben, maar het is diep triest, zo'n zinloze daad." Vooralsnog hebben zich geen getuigen van de vernieling gemeld en is niemand aangehouden.