DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in het proces tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank dinsdag laten weten. Kouwenhoven staat terecht voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdaden en wapenhandel in Liberia in de periode 2000-2003.

Het uitspreken van het vonnis gaat zeker enkele uren in beslag nemen. De zakenman hangt een straf van twintig jaar cel en een geldboete van 450.000 euro boven het hoofd.

Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat Kouwenhoven tijdens de burgeroorlog uit winstbejag in het West-Afrikaanse land is gebleven met zijn houtkapbedrijven. Hij heeft volgens justitie van het regime van toenmalig president Charles Taylor geprofiteerd en was ondanks een wapenembargo onder meer betrokken bij in het invoeren van wapens voor het leger van de president.

Burgeroorlog

Tijdens de burgeroorlog vonden slachtingen onder de burgerbevolking plaats, waarbij naast mannen ook vrouwen en kinderen het slachtoffer werden. Kouwenhoven zou milities die hiervoor verantwoordelijk waren, zelf hebben aangestuurd.

Kouwenhoven zelf ontkent elke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden of wapenhandel. "Ik heb nooit wapens of munitie gezien op een schip in de haven van Buchanan. Ik ben nooit bij de verdeling van wapens geweest. Ik ben nooit bij militaire besprekingen met Taylor geweest en ik heb nooit bewakingspersoneel aangemoedigd naar het front te gaan", verklaarde de zakenman eerder tegen de rechtbank.