DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag in hoger beroep 23 maanden celstraf opgelegd aan de 34-jarige Ier M.P., die in juli 1999 in het Limburgse Sevenum de 14-jarige Joep den Mulder een dodelijke klap tegen het hoofd gaf. P. werd eerder door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar cel voorwaardelijk.

In tegenstelling tot de rechtbank acht het hof P. wel schuldig aan zware mishandeling met de dood tot gevolg. De rechtbank achtte slechts eenvoudige mishandeling bewezen.

De Ier sloeg Joep den Mulder destijds omdat deze hem beledigd zou hebben. De jongen kwam als gevolg van de klap ten val. Daarbij scheurde een bot in zijn linkerslaap. In het St. Maartens Gasthuis in Venlo werd aanvankelijk een verkeerde diagnose gesteld, waardoor hij niet de juiste medische zorg kreeg. Drie dagen later overleed hij in het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen.

Volgens deskundigen had de jongen volledig kunnen herstellen als hij de juiste medische zorg had gekregen. Dat ontheft P. echter niet van zijn aansprakelijkheid voor de dood van Joep den Mulder, stelt het hof. Door met kracht tegen een kwetsbare plek op het hoofd te slaan, aanvaardde de Ier het risico dat daardoor zwaar lichamelijk letsel zou optreden.

Het Openbaar Ministerie zag eerder geen reden om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de handelwijze van het St. Maartens Gasthuis. Volgens justitie zijn de huisregels van het ziekenhuis in Venlo inmiddels zodanig aangepast dat kans op herhaling nihil is.