AMSTERDAM - Een team van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) gaat het illegaal tanken aanpakken. Jaarlijks wordt vaker dan dertigduizend keer voor gemiddeld zestig euro aan brandstof geroofd. Zo'n vijftienduizend keer worden jaarlijks gestolen nummerplaten gebruikt om bewakingscamera's te omzeilen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Pomphouders zouden steeds zwaarder lijden onder de roof.

Het door landelijk verkeersofficier Koos Spee geleide bureau vindt dat pomphouders zelf preventieve maatregelen hebben genomen. Van de vierduizend tankstations zouden inmiddels de meeste dure camerabeveiliging gebruiken. Recidivisten en gebruikers van valse kentekens worden nu vervolgd en kunnen een celstraf van maximaal vier jaar krijgen, zegt Spee in het ochtendblad.

Benzinediefstal

De Belangenvereniging Tankstationhouders (BeTa) is blij dat het probleem wordt erkend. "Want we zijn jarenlang in de steek gelaten", zegt BeTa-voorzitter Ewout Klok tegen de krant. "Benzinediefstal was ons probleem en niet van de politie. We hebben zelf moeten afdwingen dat we deurwaarders mogen inschakelen om achter de dieven aan te gaan. Gelukkig is het in onze vele gesprekken ook tot Spee doorgedrongen dat er veel meer aan de hand is."

Dankzij een nieuwe databank kunnen pomphouders via internet aangifte doen bij het Bureau Verkeershandhaving. Als het een echte nummerplaat betreft, wordt onderzocht of de houder vaker brandstof heeft gestolen. Na drie keer betrapt te zijn volgt automatisch een gang naar de rechter. Bij valse kentekens volgt voortaan altijd strafrechtelijk onderzoek.

Volgens Spee zijn foto's van de dader 'van groot belang'. "Desnoods speurt een onopvallende surveillancewagen naar zo'n voertuig." Tot nu toe werd vaak besloten het er bij te laten omdat inschakelen van deurwaarders duur is en het OM geen onderzoek instelde waardoor aangifte zinloos was. "Vanaf nu heeft dat dus wel zin", zegt Spee. "Valse platen baren ons grote zorgen. Lui die zo rondrijden, hebben vaak meer op hun kerfstok. De kentekens worden van geparkeerde voertuigen gestolen of in wasstraten achterover gedrukt."