PARAMARIBO - Aan de net begonnen wederopbouw en het herstel in het zuiden en zuidoosten van Suriname is nu al de klad gekomen. De inwoners van het gebied, dat precies een maand geleden tot rampgebied werd verklaard, zijn terug bij af. Het water in de rivieren is in de afgelopen paar dagen op sommige plaatsen met meer dan 2,5 meter gestegen.

De toerismesector kreeg opnieuw een klap. Het vakantieoord Awaradam langs één van de bronrivieren van de Surinamerivier, zou maandag zijn hutten weer openen voor de opvang van eco-toeristen.

Het plan viel in duigen doordat er alleen zondag al meer dan 100 millimeter regen viel, waardoor het complex overstroomde. Ook de vooruitzichten voor de andere oorden zijn slecht.

School

Schoolkinderen in de vorige maand al ondergelopen, maar in de tussentijd weer droog gevallen dorpen, zien hun wens om weer lessen te volgen in het water vallen. Leslokalen staan blank. In de meeste dorpen kunnen de schooldeuren woensdag na afloop van de pinkstervakantie niet open.

Voedsel

Door de extreme regenval stagneert in sommige gebieden de voedselvoorziening. Veel airstrips die gebruikt worden voor de levering van voedselpakketten vanuit Paramaribo, zijn ontoegankelijk. De drassige landingsbanen zijn moeilijk te repareren door gebrek aan materiaal, zei een functionaris van de luchtvaartdienst op de televisie.

Het vliegveldje van bijvoorbeeld Langatabbetje in de Marowijnerivier in Oost-Suriname is al langer dan een week gesloten. Met moeite kunnen korjalen, de traditionele boten, in het snel stromende water de distributie van voedselpakketten in dat gebied verzorgen. Helikopters van de Nederlandse marine, die enkele weken geleden hielpen bij de distributie, zijn vertrokken nadat het ergste leed was geleden.

In het Boven-Surinamegebied is grootopperhoofd Belfon Aboikoni tevreden over de voedselhulp die wordt geboden. In een vliegtuig op weg naar Paramaribo zei hij maandag dat hij de regering verslag zal doen van de nieuwe noodsituatie in zijn stamgebied.