LANDGRAAF - Met een vlammende gitaarsolo van de Red Hot Chili Peppers is de 37e editie van Pinkpop rockend afgesloten. Het driedaagse muziekevenement verliep succesvol, het was uitverkocht en de zon scheen regelmatig.

Het optreden van de Peppers begon ook met een minutenlange gitaarsolo. Zanger Anthony Kiedis stuiterde het podium op en het complete publiek van voor tot achter op het veld trakteerde hem op een daverend applaus en gejuich.

Een stuk rustiger was het optreden van de Zeeuwse mannen van Blof. "Wat een mooie dag, zongen ze maandagmiddag en dat klopte ook, want de zon straalde en de lucht bleef blauw. De weergoden waren ook onder anderen Keane, Editors en Deftones goed gezind.

Morrissey

Twee decennia geleden zouden The Smiths naar Pinkpop komen, maar dat optreden ging niet door. Maandagavond stond voormalig voorman Morrissey op de planken en hij opende met Panic, een van de grootste hits van The Smiths.

Nelly Furtado, Paul Weller, Kraak & Smaak, Infadels, Racoon en Bloodhound Gang stonden eerder dit weekend al op het podium. De kwajongensstreken van laatstgenoemd zorgden voor de nodige hilariteit. De zanger urineerde in zijn petje en zette die vervolgens doodleuk op zijn hoofd.

Druk

Pinkpop was dit jaar weer goed druk, na een zeer rustige vorige editie. In 2005 bezochten ongeveer 20.000 mensen het festival. Er was toen veel commentaar op het programma, er zouden geen echte publiekstrekkers zijn. De pinkstermaandag, traditioneel de best bezochte dag, liepen er meer dan 60.000 mensen rond op het terrein.

Het verkeer liep maandagmiddag helemaal vast, op de wegen naar Landgraaf stond een kilometers lange file. De dagen voor Pinkpop begon, was het hele terrein door de regen drassig geworden. De organisatie gooiden er tienduizenden euro's tegenaan om de wegen op en rond het festivalgebied begaanbaar te maken.

Het festival verliep rustig, de politie heeft het weekend ongeveer twintig aanhoudingen verricht. Het gaat vooral om overtredingen van de opiumwet en wapenbezit. Een persoon, een 27-jarige inwoner van Heerlen, is aangehouden omdat hij niet van de camping af wilde na bevel van de politie.