DEN HAAG - In de VVD-top heerst verschil van mening over de vraag of de nieuwe lijsttrekker Mark Rutte een duo moet gaan vormen met Rita Verdonk, die woensdag tweede werd bij de lijsttrekkersverkiezing. Minister Henk Kamp van Defensie liet maandag in het AVRO-radioprogramma 1opdeMiddag weten niets te zien in duolijsttrekkerschappen. "Er is maar één lijsttrekker."

Kamp sloot zich daarmee aan bij de Friese commissaris van de koningin en oud-partijleider Ed Nijpels, die in de Volkskrant zei dat Rutte "geen duoleider met Verdonk moet willen zijn".

Maar fractievoorzitter Willibrord van Beek verklaarde zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat Rutte en Verdonk juist wel als duo zullen opereren. "Ze zijn meer een koppel dan ooit is gesuggereerd", aldus Van Beek. Over de kritiek van Nijpels haalde Van Beek zijn schouders op. "Nijpels gaat daar niet over."

Rutte, die bij de lijsttrekkersverkiezing veruit favoriet was bij het VVD-kader, zei woensdag na zijn overwinning zelf dat hij nauw met Verdonk wil samenwerken.