PODGORICA - Montenegro, de jongste staat van Europa, heeft de Europese Unie, de Verenigde Naties, de buurlanden en andere landen gevraagd om erkenning nu het onafhankelijk is. Het land heeft zich uit de unie met Servië losgemaakt via een referendum.

In een open brief schreef minister va Buitenlandse Zaken Miodrag Vlahovic maandag dat zijn land zich aan alle regels van de internationale politiek zal houden.

Nog deze week zal Montenegro zich aanmelden als lid van de Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE), verluidde in regeringskringen in de hoofdstad Podgorica.

Overdragen bevoegdheden

Het Servische parlement heeft maandag met een minimale meerderheid ingestemd met het overdragen van de bevoegdheden van de voormalige unie met Montenegro aan Servië. "Servië neemt binnen 45 dagen alle bevoegdheden en plichten van de unie over", zei de voorzitter van het parlement. Daarmee is Servië nu ook onafhankelijk. Het land 'erft' het lidmaatschap van de VN van de unie, die een opvolger was van de Joegoslavische federatie, die op het laatst nog maar twee eenheden telde.

De Servische Radicale Partij (SRS) van de ultranationalist Vojislav Seselj - de felste tegenstander van onafhankelijkheid van Montenegro - wil blijven strijden voor de vereniging van alle Serven in een staat.