LONDEN/KABUL - De NAVO-bevelhebber in Afghanistan, de Britse luitenant-generaal David Richards, wil dat militairen van de alliantie de Afghanen "zeer vriendelijk" tegemoet gaan treden. Richards zei dat zondag op een persconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kabul, aldus de BBC.

Hij blikte vooruit op de veranderingen in de maand juli. In het zuiden van Afghanistan neemt de NAVO dan veiligheidstaken van Amerikaanse militairen over. Richards wees erop dat de situatie zodanig moet veranderen, dat de buitenlandse militairen de Afghanen het idee geven dat ze zich om hen bekommeren. Hij zei dat hij de militaire middelen niet alleen wil inzetten voor het verslaan van de taliban. Richards stelde dat ook het beschermen van de Afghanen en hun dorpen van groot belang is.

Hard en roekeloos

Verder erkende de NAVO-chef dat veel Amerikanen en andere buitenlandse militairen te hard en roekeloos rijden. Richards zei dat dit moet veranderen.

Afgelopen week braken in de Afghaanse hoofdstad Kabul rellen uit. De aanleiding was een verkeersongeluk met dodelijke afloop, waarbij een Amerikaans konvooi was betrokken. Een groep Afghanen reageerde woedend op het ongeval, dat zeker een landgenoot het leven kostte. Een woedende menigte begaf zich vervolgens naar het centrum van de stad. Amerikaanse en Afghaanse militairen vuurden op de menigte, waarbij bijna twintig doden vielen. De regering beloofde een onderzoek in te stellen.