WARSCHAU/KRAKOW - Door aanhoudende regenval is het waterpeil in vertakkingen van de rivier de Wisla in Polen de afgelopen dagen sterk gestegen en dreigt het gevaar van overstromingen in het zuiden van het land. Zes zijrivieren in de regio bereikten zondag het kritieke waterpeil, meldde het Poolse persbureau PAP.

Met name de situatie bij Ciezkowice bij de stad Tarnow is ernstig. Door een dijkdoorbraak liepen al stukken land onder water. Ruim tweehonderd mensen in het gebied zijn geëvacueerd. Een belangrijke spoorlijn tussen Tarnow en Nowy Sacz liep onder water.

In de plaats Radhoszcz proberen inwoners en hulpverleners met man en macht een dijkdoorbraak te voorkomen door het plaatsen van zandzakken.

Volgens de weersvoorspellingen blijft het de komende dagen regenen in Zuid-Polen. Ook buurland Slowakije wordt geteisterd door wateroverlast.

Kleine rivieren in het oosten van het land zijn buiten hun oevers getreden door zware regenval. Nederzettingen van Roma-zigeuners in het district Sabinov zijn geëvacueerd. De Slowaakse premier Mikulas Dzurinda gaat maandag naar het getroffen gebied om poolshoogte te nemen en te overleggen met de regionale crisisstaf, meldden Slowaakse media.