SHARM EL SHEIKH - De Israëlische premier Ehud Olmert wil op korte termijn met de Palestijnse president Mahmoud Abbas om de tafel gaan zitten om het vastgelopen vredesproces te hervatten. Dat zei Olmert zondagavond na afloop van een ontmoeting met de Egyptische president Hosni Mubarak in de Egyptische badplaats Sharm El Sheikh.

Olmert zei dat hij Abbas wil overhalen om weer te onderhandelen over de routekaart naar vrede, een internationaal vredesplan dat is opgesteld door de VS, de VN, de EU en Rusland. Een termijn voor een ontmoeting noemde de premier niet. De laatste top tussen Israël en de Palestijnen over de routekaart was in februari 2005.

Sinds het aantreden van de radicale Hamas-regering in de Palestijnse gebieden is de relatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit sterk verslechterd. Hamas weigert Isräel te erkennen en Olmert heeft al gezegd desnoods eenzijdig de definitieve grenzen van de joodse staat te zullen vastleggen. Abbas, de voorman van de gematigder Fatah-beweging, is voor Israël wel een aanvaardbare onderhandelingspartner.