RIJSWIJK - Duizenden mensen hebben op eerste pinksterdag het strand bezocht. De wegen naar de kust stonden niet overvol, maar toch was op de stranden sprake van een "gezellige drukte", zo zeggen de verschillende reddingsbrigades en medewerkers van strandtenten.

Bij strandcafé Summertime in Scheveningen zit het terras zondag vol. "Dat mocht ook wel weer eens. De enige mooie dag van de laatste tijd was Hemelvaart en verder was het bar slecht", zegt een woordvoerster. "Nu is het lekker druk."

Zomers gevoel

Ook de strandwacht in Hoek van Holland krijgt "ineens een zomers gevoel", zegt de woordvoerder. "We zaten al een maand op mooi weer te wachten". Op het 3,5 kilometer lange strand van Hoek van Holland genieten zeker een paar duizend mensen van het schuchtere zonnetje. "De meesten zijn wandelaars, maar hier en daar liggen ook al mensen te zonnen," zegt de woordvoerder. Voor een zwempartij in de zee is het nog te koud. Het water is slechts 13 graden.

Gezellig

Ook in Katwijk zijn duizenden bezoekers op het strand. "Het is niet heel erg druk, maar wel gezellig", zegt een woordvoerder van de Katwijkse Reddingsbrigade. "Er zijn veel wandelaars en mensen liggen met hun kleding aan van de zon te genieten".

In Zandvoort zijn veel Duitsers op het strand, zegt een woordvoerder van de reddingsbrigade. "Verder hebben we een paar duizend wandelaars en enkele zonaanbidders", aldus de zegsman. Op het naastgelegen strand van Bloemendaal is het minder druk. De reddingsbrigade schat de bezoekersaantallen tussen de duizend en tweeduizend. "Maar op de terrassen is het goed druk".

Strandwandeling

Ook in het Zuid-Hollandse Ouddorp is het volgens een woordvoerster van strandcafé De Zeester een normale dag. "Maar het hele terras zit voor het eerst sinds weken weer goed vol". Ook in Ouddorp kiezen veel mensen voor een strandwandeling, in plaats van het zonnen.