AMSTERDAM - De Indonesische vulkaan Merapi is zondag na enkele rustige dagen weer begonnen met het spuwen van lava. Iets ten noorden van Jogjakarta, de grootste stad in het dichtbevolkte Centraal-Java, zijn grote gaswolken uit de actieve vulkaan te zien.

Deze stad is vorige week zaterdag zwaar getroffen door een aardbeving. Wetenschappers vrezen het ergste voor de honderdduizenden bewoners van het gebied wanneer de vulkaan tot uitbarsting komt.

Lava

Op de top van de Merapi heeft zich een grote ophoping van opgedroogde lava verzameld. Deze week is deze lavaophoping door de activiteit van de vulkaan gegroeid tot honderd meter hoogte. Dit kan volgens aardwetenschappers leiden tot een levensgevaarlijke stroom van gesmolten gesteente, die alles op zijn pad vernietigt. Door de aardbeving is de gestolde korst rond de lava waarschijnlijk verzwakt.

Stromend water is niet meer te vinden en sanitaire voorzieningen zijn niet toereikend. De toch al vervuilde meren en stroompjes zijn door de zwavel uit de vulkaan totaal onbruikbaar geworden. Lokale artsen maken zich zorgen over de bevolking. Veel mensen zijn ziek door de slechte hygiëne en wonden kunnen niet goed verzorgd worden.

Naschokken

Meer dan duizend naschokken hebben het gebied na de beving van vorige week zaterdag getroffen. Minstens 6234 mensen zijn volgens de laatste tellingen omgekomen. Dertigduizend mensen zijn gewond geraakt en ongeveer 650 duizend mensen zijn dakloos geworden.