DEN HAAG - Na de keuze van Mark Rutte als lijsttrekker is de electorale positie van de VVD verzwakt. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde opiniepeiling van Maurice de Hond. De VVD komt hierin uit op 31 zetels in de Tweede Kamer, drie minder dan een week geleden toen Rita Verdonk de strijd om het lijsttrekkerschap nog leek te gaan winnen.

Niettemin zit de VVD, die bij de laatste Kamerverkiezingen 28 zetels haalde, nog steeds in de lift. Drie maanden geleden kwamen de liberalen bij De Hond niet verder dan 22 zetels.

CDA

Ook het CDA laat in de peiling van De Hond een herstel zien. De partij van premier Jan Peter Balkenende scoort deze week 34 zetels.

Dat zijn er weliswaar nog steeds tien minder dan bij de vorige verkiezingen, maar wel twee meer dan vorige week. Volgens De Hond zijn vooral degenen die in 2003 CDA stemden, beduidend positiever geworden over de partij.

PvdA

Tegelijk verliest de PvdA bij De Hond steeds meer terrein. Zij komt deze week uit op 46 zetels, een minder dan vorige week en vier minder dan drie maanden terug. De PvdA heeft nu in de Kamer 42 zetels.

Goede zaken doen de Groep Wilders en de partij van Marco Pastors, die volgens De Hond samen zes zetels zouden halen, twee meer dan vorige week. Deze winst aan de rechterflank is volgens De Hond te danken aan het feit dat de VVD niet voor Verdonk, maar voor Rutte heeft gekozen.

Verder geeft de peiling van De Hond deze week weinig verschuivingen. De SP blijft op veertien zetels (een winst van vijf), GroenLinks op acht (evenveel als in wekelijkheid) en D66 op drie (verlies van drie zetels.) De christenunie stijgt van drie naar vijf zetels