ZUIDBROEK - De slachtoffers die zaterdagavond om het leven kwamen door een verkeersongeval in het Groningse Zuidbroek, zijn drie 13-jarige meisjes uit Noordbroek. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt. Zij waren op stap met een 12-jarig meisje uit Noordbroek en de 19-jarige bestuurder uit Slochteren. Deze laatste twee raakten gewond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De auto botste rond 20.30 uur op de Uiterburen in een flauwe bocht tegen een boom. Gezien de schade aan het voertuig gaat de politie er van uit dat er met hoge snelheid is gereden. De bestuurder heeft een alcoholbloedproef ondergaan; de uitslag is nog niet bekend.

Omwonenden hoorden de klap en zijn direct te hulp geschoten. De drie meisjes, onder wie een tweeling, waren op slag dood. De impact van het ongeval was volgens de politie groot. De hulpverleningsdiensten hebben familie en nabestaanden opgevangen in het gemeentehuis in Menterwolde, waar de kernen Zuidbroek en Noordbroek onder vallen.

Herdenkingsbijeenkomst

Het Dollard College in Scheemda, de school van de tweeling, organiseerde zondagavond een herdenkingsbijeenkomst voor de leerlingen. Dat heeft een zegsman van de hulpverleningsdiensten gemeld. Rond de honderd jongeren woonden de bijeenkomst bij. De school waar het derde meisje opzat, het Winkler Prins College in Veendam, besluit maandag over een bijeenkomst voor de leerlingen om de omgekomen scholiere te herdenken.

Jonge automobilisten

Volgens onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) lopen jonge automobilisten van 18 tot 24 jaar een ruim vier maal zo groot risico op een ernstig ongeval dan ervaren bestuurders. Het risico van jonge mannen is zelfs ruim zes keer zo groot.

Een belangrijke oorzaak is gebrek aan ervaring. De leeftijd brengt bovendien met zich mee dat jonge automobilisten hun eigen vaardigheden overschatten en een hoog risico accepteren. Een rol speelt ook dat 18- tot 24-jarigen relatief vaak onder gevaarlijke omstandigheden rijden, zoals 's nachts in het weekeinde en onder invloed van alcohol en drugs.