CARACAS - In Venezuela is zaterdag een eerste partij van 30.000 geweren gearriveerd vanuit Rusland. In totaal heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez 100.000 kalasjnikov-geweren gekocht, zo berichtte de BBC.

Venezuela zei eerder dat de aankoop van de AK 103-geweren deel uitmaakt van een plan het leger te moderniseren. De geweren zijn vooral bedoeld voor de grenstroepen, aldus minister van Defensie, Orlando Maniglia.

Angst VS

Amerikaanse regering zei eerder verontrust te zijn over de aankoop van de wapens. Washington is bang dat de regio onder invloed van Chavez destabiliseert. De Verenigde Staten beschuldigden Chavez er eerder van de democratie te ondermijnen.

Chavez zei dat zijn land het recht heeft om wapens te kopen om zich te verdedigen. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat de Amerikaanse regering van president George Bush Venezuela wil binnenvallen om controle te krijgen over de olievelden.

Computerspelletje

Vorige maand uitten zijn aanhangers hun ongenoegen over een Amerikaans computerspelletje dat volgend jaar op de markt moet verschijnen en dat een invasie simuleert in een olierijk land in Zuid-Amerika. Volgens Venezolaanse parlementariërs is het spelletje bedoeld om de Amerikanen alvast "op te warmen" voor een daadwerkelijke invasie.