AMSTERDAM - Een operatieteam van het Amsterdamse ziekenhuis AMC lost maandag een chirurgisch team van de Zwolse Isala Klinieken af in het Indonesische Yogyakarta. De traumachirurg, anesthesist en twee verpleegkundigen vertrekken zondagochtend vanaf Schiphol naar het door de aardbeving getroffen gebied op Java. Traumachirurg en teamleider J. Goslings liet dit zaterdag weten.

Het is de bedoeling dat zij het werk voortzetten van het Zwolse team dat maandag zijn taken beëindigd in het Bethesda Hospital in Yogyakarta. Goslings vertelt dat zij vooral gecompliceerde breuken zullen opereren. Het team neemt hiervoor operatiemateriaal mee dat speciaal voor dergelijke breuken wordt gebruikt, zoals platen, schroeven en pennen. Het team verwacht in de slechts vijf dagen dat het in Yogyakarta is ongeveer tien operaties per dag te verrichten. Hiervoor zijn twee operatiekamers beschikbaar.

Het ziekenhuis kreeg afgelopen maandag al het verzoek voor hulp van een lokale hulporganisatie. "Dat was alleen nog te vaag om er serieus op in te gaan. Het Zwolse team heeft ons de afgelopen dagen goed ingelicht en op basis van die informatie hebben we besloten om te gaan", aldus de traumachirurg.

Toestemming

Het Amsterdamse team moest alleen nog op toestemming van de Indonesische autoriteiten wachten. "Het leek er vrijdag nog op dat ze ons niet meer nodig hadden. De Indonesische overheid wil voorkomen dat de vele hulpverleners elkaar in de weg lopen. Zaterdag hebben we alsnog het groene licht gekregen."

De teamleden hebben volgens Goslings genoeg ervaring met rampenhulpverlening. "We worden regelmatig uitgezonden als bijvoorbeeld Nederlanders betrokken zijn bij ernstige ongevallen in het buitenland". Hij vertelt dat de twee verpleegkundigen in het team van Indonesische afkomst zijn. "Hiervoor hebben we speciaal gekozen omdat zij beiden de Indonesische taal, het Bahasa, beheersen."