SCHIPHOL - Prins Willem-Alexander opent maandag 9 december een dependance van het Rijksmuseum op Schiphol. In het museumpje zijn ongeveer tien kunstwerken te zien uit de collectie van het Rijksmuseum.

Er komen permanent schilderijen te hangen van Rembrandt (een portret van zijn eerste vrouw Saskia), Jacob van Ruisdael, Pieter de Hoogh en Jan Steen.

Naast de vaste presentatie wordt in de toekomst enkele keren per jaar een kleine tijdelijke tentoonstelling georganiseerd. Deze wisselexposities zullen beurtelings kunstwerken tonen uit de collectie van het Rijksmuseum en uit andere musea en erfgoedinstellingen in Nederland.

De schilderijen worden tentoongesteld in een goudkleurige ruimte, met een oppervlak van 160 m2. Het is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Het museum bevindt zich achter de paspoortcontrole op de Holland Boulevard, de verbindingsgang tussen de E- en de F-pier.

Het museum is gratis toegankelijk. Het tonen van kunst op Schiphol is nog een idee van oud-staatssecretaris Van der Ploeg van cultuur, die vond dat de kunst uit de depots van de musea en meer onder de mensen moet.