PODGORICA - Montenegro heeft officieel de onafhankelijkheid uitgeroepen en is daarmee uit de unie met Servië gestapt. Het parlement bekrachtigde zaterdagavond de uitslag van het referendum, waarbij op 21 mei 55,5 procent van de inwoners zich voor afscheiding van Servië uitsprak.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In Podgorica, waar het regende, werd het volkslied gezongen door honderden belangstellenden en de vlag gehesen. Voor het parlementsgebouw verscheen premier Milo Djukanovic, de grote man achter de onafhankelijkheid van de republiek met 650.000 inwoners.

Het parlementsgebouw was versierd met bloemen en Montenegrijnse vlaggen. De feestelijkheden in Podgorica werden afgesloten met een groot vuurwerk.

De Servische oppositie in Montenegro boycotte zaterdagavond de zitting van het parlement. Na de afschaffing van de federatie Joegoslavië, bestaand uit Servië en Montenegro, in 2003 was de deelrepubliek Montenegro onderdeel van de lossere unie Servië-Montenegro.

Kostunica

Servië had geen afvaardiging naar de feestelijkheden in Podgorica gestuurd. Premier Vojislav Kostunica heeft Montenegro ook nog niet gefeliciteerd. Hij zei dat hij belangrijker zaken te doen had. De Servische regering heeft de onafhankelijkheid van de kleine buur ook nog niet officieel erkend.

Kostunica, die Sloboban Milosevic in 2000 van het pluche van de macht verdreef, was de laatste president van Joegoslavië, totdat die federatie in 2003 werd vervangen door de lossere unie Servië-Montenegro. Kostunica heeft zich tot op het laatst ingezet voor het behoud van die unie.

Servië was na de Eerste Wereldoorlog de drijvende kracht achter de vorming van Joegoslavië, een land waarin de Zuid-Slavische volkeren zouden samenleven. Na Slovenië, Kroatië, Bosnië en Macedonië maakt Montenegro zich als laatste voormalige Joegoslavische deelrepubliek los van Belgrado.

Erkenning EU

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie bespreken volgende week de erkenning van Montenegro als onafhankelijke republiek. De EU heeft zondag laten weten de keuze van de Montenegrijnen voor onafhankelijkheid van Servië te respecteren, maar wacht nog met officiële erkenning.

De EU wil dat Montenegro een 'constructieve' dialoog met Servië aangaat over de toekomstige betrekkingen tussen de landen. De Unie suggereerde dat beide landen in aanmerking komen voor toetreding tot de EU.