PRAAG - Bij de parlementsverkiezingen in Tsjechië stevent de conservatieve, eurosceptische oppositie af op winst. Dit bleek zaterdag na het tellen van 99 procent van de stemmen. Maar de overwinning lijkt minder groot dan na de sluiting van de stembureaus uit de eerste prognoses van de Tsjechische televisie bleek.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Democratische Burger Partij (ODS) van Mirek Topolánek staat op 35,3 procent van de stemmen, meer dan in de opiniepeilingen was voorspeld. De sociaaldemocratische CSSD van premier Jirí Paroubek volgt op 32,4 procent.

Groenen

Het lijkt erop dat de Groenen ruim 6 procent van de stemmen krijgen en voor het eerst hun intrek nemen in het tweehonderd zetels tellende parlement. De communistische partij staat op bijna 13 procent en de christendemocraten op 8 procent. De opkomst was met 64,4 procent hoger dan bij de vorige parlementsverkiezingen in 2002.

De CSSD is al acht jaar aan de macht en wordt momenteel geteisterd door schandalen. De conservatieven beloofden in hun campagne de corruptie aan te pakken en de belastingen te verlagen. Ook gelden ze als eurosceptisch.

Coalitie

Topolanek heeft aangekondigd dat hij in elk geval met de christendemocraten zal proberen een coalitie te vormen. Maar om een (krappe) parlementaire meerderheid te halen, moet hij ook de Groenen binnenhalen. Gezien de inhoudelijke tegenstellingen tussen de ODS en de Groenen zal de formatie lastig worden.

Topolánek heeft uitgesloten dat hij met de communisten gaat regeren. De communisten hebben zichzelf nooit hervormd na de politieke omwenteling in 1989 en zijn de paria van de politiek. Maar premier Paroubek heeft voor de verkiezingen gezegd dat hij een minderheidsregering met gedoogsteun van de communisten niet uitsluit.

Felle campagne

Een grote coalitie tussen ODS en CSSD lijkt uitgesloten, al was het maar omdat de voormannen van de beide partijen elkaar niet kunnen luchten of zien, zoals in de campagne bleek. De campagne tussen Topolánek en Paroubek was ongekend fel. Tijdens een tv-debat weigerden zij elkaar de hand te schudden.