TORONTO/OTTAWA - De Canadese politie zegt met de aanhouding van twaalf volwassenen en vijf minderjarigen een zware terreuraanslag te hebben voorkomen. Dat meldden Canadese media zaterdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De arrestanten beschikten over grondstoffen voor een bom, die driemaal zo zwaar zou zijn als die in 1995 bij de aanslag op een overheidsgebouw in het Amerikaanse Oklahoma City, zei een woordvoerder van de Canadese politie zaterdag op een persconferentie. In Oklahoma City vielen indertijd 160 doden.

Dreiging

De arrestanten maakten volgens plaatsvervangend hoofdcommissaris Mike McDonell deel uit van een terreurgroep die van plan was doelen in het zuiden van de provincie Ontario aan te vallen. "Deze groep vertegenwoordigde een echte en ernstige dreiging. Zij hadden de mogelijkheden en de bedoeling om een terroristische aanslag te plegen", aldus McDonell.

De aanhoudingen in Toronto, de grootste metropool van Canada, begonnen vrijdag. Meer dan vierhonderd agenten zijn bij het onderzoek naar de terreurverdachten betrokken. Het is de grootste antiterreuractie in Canada sinds de aanslagen in buurland Verenigde Staten op 11 september 2001.

Volgens berichten in Canadese media zijn de arrestanten moslims, van wie een aantal in Canada is geboren en getogen. Het Canadese persbureau Canada Newswire publiceerde een lijst met de namen, leeftijden en woonplaatsen van de twaalf volwassen verdachten. De oudste verdachte is 43 jaar. De meeste anderen zijn tussen de negentien en 24 jaar oud. Over de vijf minderjarigen zijn geen bijzonderheden bekend.

Video-opnames

Volgens ooggetuigen hebben de verdachten video-opnames gemaakt van een metrostation in Toronto en de beroemde CN Tower, met 553 meter een van de hoogste torens ter wereld. Volgens berichten in de media zouden zij van plan zijn geweest het hoofdkantoor van de Canadese inlichtingendienst aan te vallen. De politie wilde dit niet bevestigen. Volgens de krant The Globe and Mail hebben de verdachten terreurtraining gehad in kampen ten noorden van Toronto.

De krant The Toronto Star berichtte dat de politie op twaalf plaatsen in Toronto invallen heeft gedaan. Volgens het blad hield de veiligheidsdienst de verdachten al sinds 2004 in de gaten.