PODGORICA - In Montenegro worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de proclamatie van de onafhankelijkheid zaterdagavond. Het parlementsgebouw in Podgorica is versierd met bloemenkransen en Montenegrijnse vlaggen. Ook wordt een groots vuurwerk in gereedheid gebracht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

55,5 procent van de Montenegrijnen had zich op 21 mei in een referendum uitgesproken voor onafhankelijkheid. Na de afschaffing van de federatie Joegoslavië, bestaand uit Servië en Montenegro, in 2003 was de deelrepubliek Montenegro onderdeel van de lossere unie Servië-Montenegro.

Als consequentie van de afscheiding is zaterdag de chef van de generale staven van het leger van Servië-Montenegro, Ljubisa Jokic, ontslagen. De Opperste Defensieraad van Servië-Montenegro heeft zijn bevoegdheden overgedragen aan de presidenten van de twee nieuwe onafhankelijke staten Servië en Montenegro.

Het Montenegrijnse parlement komt omstreeks 20.00 uur bijeen. De volksvertegenwoordigers zullen de uitslag van de volksstemming officieel bekrachtigen. Daarna wordt officieel de onafhankelijkheid van Montenegro als soevereine en democratische staat uitgeroepen.