RIJSWIJK - Niet alleen het Openbaar Ministerie (OM) in Friesland maar ook de topman van justitie is boos op Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn. In een interview met het AD zegt procureur-generaal Harm Brouwer "helemaal niets te kunnen" met de handelwijze van Nawijn. Die probeert met een eigen onderzoek alsnog de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra op te lossen.

Vooral het feit dat het Kamerlid zijn bevindingen niet met justitie wil delen, stuit hem tegen de borst. "Ik vind het goed dat hij ons volgt, maar geef ons die nieuwe informatie dan ook!",zegt Brouwer. "Dat weigert hij dus. Hij criminaliseert de hele Friese politie en geeft het OM een enorme draai om de oren, maar wil ons de onderzoeksresultaten niet geven. Wat is dan je doel?"

Anoniem

Brouwer geeft verder aan dat hij te horen heeft gekregen dat Nawijn misschien bereid is om het rapport geanonimiseerd aan het OM te geven. Brouwer: "Ik zeg niet dat Nawijn puur op publiciteit uit is. Maar welk doel hij nu wel wil dienen, weet ik ook niet. En mocht straks blijken dat zijn onderzoek nergens toe leidt, is dat een nieuwe, onnodige klap voor de ouders van Marianne Vaatstra. Dat is het ergste."

Marianne Vaatstra werd in de nacht van Koninginnedag 1999 in een weiland bij Veenklooster verkracht en vermoord.

Verbijsterend

Nawijn noemde de uitspraken van de OM-topman "ongelofelijk" en "verbijsterend". "Meneer Brouwer moet zorgen dat het OM zijn werk beter doet. Dat heeft het in deze zaak zeven jaar niet gedaan. Dát heeft juist voor leed gezorgd bij de familie Vaatstra", aldus het Kamerlid in een reactie.

Hij kondigde aan schriftelijke vragen te gaan stellen aan minister Donner van Justitie. "Ik wil weten wat hij vindt van de uitspraken van Brouwer."