HILVERSUM - De verkiezing van Mark Rutte tot lijsttrekker van de VVD sorteert vooralsnog geen enkel effect voor die partij in de Politieke Barometer van Interview NSS en actualiteitenrubriek NOVA. Vrijdagavond bleek dat de liberalen net als vorige week op 32 Kamerzetels staan.

Tijdens de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer, in januari 2003, haalde de VVD nog 28 zetels. De recentste barometer werd donderdag en vrijdag gehouden in verband met de uitkomst van de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD. Normaal gesproken neemt Interview NSS een week lang dagelijks (behalve zondag) telefonische enquêtes af bij honderd Nederlanders over hun politieke voorkeur.

De uitkomst van de peiling staat haaks op het resultaat van een onderzoek dat TNS NIPO donderdag uitvoerde in opdracht van RTL Nieuws. Uit deze peiling bleek dat de VVD met Rutte als leider aanspraak kan maken op 33 zetels. Een week eerder, toen Rutte nog strijd voerde met Rita Verdonk over het lijsttrekkerschap, stond de VVD volgens TNS Nipo nog op 29 zetels.

Wilders

De ChristenUnie en de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders kregen er in de peiling van Interview NSS en NOVA een zetel bij ten opzichte van de peiling van vorige week. Wilders staat nu op twee zetels, de ChristenUnie op vijf.

De PvdA en D66 verliezen allebei een zetel en komen uit op respectievelijk 49 en drie zetels. De kleinste coalitiepartij D66 is daarmee gehalveerd ten opzichte van de vorige Kamerverkiezingen. De PvdA, verreweg de grootste opponent van het kabinet, haalde destijds 42 zetels.

Het CDA, met 44 zetels de winnaar van de laatste parlementsverkiezingen, doet het niet goed in de peiling. De christendemocraten staan nu op 33 zetels.