LUXEMBURG/BRUSSEL - In het Groothertogdom Luxemburg is woensdag een vliegtuig van het type Fokker-50 neergestort. Het toestel is eigendom van de maatschappij Luxair en had naar verluidt mensen aan boord.

Volgens de Luxemburgse politie stortte het toestel rond kwart over tien neer niet ver van Findel, de internationale luchthaven van het land. Zeker achttien inzittenden zijn om het leven gekomen. Twee mensen worden nog vermist en twee inzittenden zijn zeer ernstig gewond geraakt. Het is voor het eerst dat de veertig jaar oude maatschappij een ongeluk heeft waarbij doden vallen.

Controle

De Luxair Fokker 50 had net zijn jaarlijkse technische controle achter de rug, zo heeft de luchtvaartmaatschappij Luxair bekendgemaakt. Rond kwart voor negen steeg het toestel op van het vliegveld Tempelhof in Berlijn. Het had negentien passagiers en drie bemanningsleden aan boord.

Betrouwbaar

Volgens Luxair doet het toestel sinds 1991 dienst. De crash van vlucht LG9642/LH2420 had plaats in dichte mist nabij het plaatsje Niederanvan ongeveer vijftien kilometer ten noordoosten van de hoofdstad.

De Fokker 50 is volgens deskundigen een sterk en betrouwbaar type vliegtuig. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Een woordvoerder van Luxair noemde het "onbegrijpelijk". Uit voorzorg houdt Luxair de drie andere Fokker 50's van de onderneming voorlopig aan de grond.

Het weer bemoeilijkte de reddingswerkzaamheden, zo verklaarde een woordvoerder van de Belgische luchtmacht die twee helikopters heeft gestuurd om te assisteren.