BRUSSEL - De 26 NAVO-landen zijn verdeeld over een plan voor een antirakettensysteem boven Europa. Die nieuwe installatie zou vijandige raketten uit de lucht moeten schieten, voordat ze schade kunnen aanrichten in Europa.

Sommige landen hikken aan tegen de hoge kosten voor de bouw: 6 tot 20 miljard euro. Zij vinden dat de huidige wapenarsenaal in de EU al afschrikwekkend genoeg is tegen de toenemende dreiging van Iran en van bijvoorbeeld Noord-Korea. Anderen vinden het systeem wel een aanwinst: Polen begint zelfs al op eigen houtje samen met de Verenigde Staten.

Middenpositie

Nederland neemt een middenpositie in, volgens ingewijden bij de NAVO. "Nederland erkent dat op enig moment de situatie zich kan voordoen dat een land een raket afschiet op Europa, maar begrijpt ook de aarzelingen."

Onderzoekers van de NAVO presenteerden enkele weken geleden een technisch rapport met mogelijkheden voor een Europees antiraketsysteem. Het systeem gaat uit van satellieten die vijandige raketten tijdig ontdekken. Vanaf de grond moeten de raketten dan met andere raketten uit de lucht worden geschoten.

Turkije

Turkije is een logische plaats voor de opstelling van een afweersysteem tegen raketten uit Iran, Polen zou dat zijn voor raketten uit Noord-Korea. Opstelling in Nederland ligt niet direct voor de hand.

Het onderwerp komt donderdag kort ter sprake bij een NAVO-vergadering van ministers van Defensie. Een besluit is zeker dit jaar nog niet te verwachten, aldus ingewijden.