RIJSWIJK - Het landelijk infiltratieteam heeft in oktober tevergeefs geprobeerd bewijzen tegen terreurverdachte Samir A. te verzamelen. Een lid van dit team deed zich tegenover hem voor als een wapenhandelaar. Dat meldde het KRO-programma Netwerk vrijdag, op basis van inzage in het strafdossier over A.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de mislukte poging. De infiltrant van de politie had met de terreurverdachte een afspraak gemaakt op een carpoolplaats langs de A12 bij Woerden. A. kwam echter niet opdagen, omdat hij doorhad dat het een valstrik betrof.

A. wordt verdacht van het voorbereiden van aanslagen en deelname aan een terroristische organisatie. Hij heeft eerder voor de rechter gestaan, eveneens op verdenking van het beramen van aanslagen. De rechter sprak hem toen vrij wegens gebrek aan bewijs.

Gearresteerd

Diezelfde maand werd Samir toch met een aantal medeverdachten gearresteerd. Dit gebeurde nadat politie en justitie informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hadden gekregen waaruit bleek dat hij wapens wilde gaan kopen.

Het onderzoeksteam vond vervolgens een videotestament van hem, waaruit bleek dat Samir A. een zelfmoordaanslag wilde plegen. Op die beelden is op de achtergrond een vuurwapen te zien. Ook vond de nationale recherche in de loop van het onderzoek schotresten op een handschoen die in het bezit was van een medeverdachte van Samir A.

Mengprofiel

In diezelfde handschoen ontdekten deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) DNA-sporen. Dat ging om een zogenoemd mengprofiel, waar ook het DNA van Samir A. in kon worden herkend. De rechtbank in Rotterdam behandelt de nieuwe strafzaak tegen de vermoedelijke terroristische organisatie van A. naar verwachting in oktober inhoudelijk.