AMSTERDAM - Door een fout van een rechercheur van de dienst Centrale Recherche is vorige week vertrouwelijke informatie van de Amsterdamse politie bij een verkeerd vertaalbureau terechtgekomen.

Die informatie, een internationaal rechtshulpverzoek dat vanuit een buitenland naar Amsterdam was verstuurd, is vervolgens doorgespeeld aan een journalist. Dat maakte de politie vrijdag bekend. Een woordvoerder van de politie wilde vrijdag niet nader toelichten om wat voor informatie het gaat.

Domeinnaam

De rechercheur wilde het document per e-mail aan een vertaalbureau sturen, met het verzoek het in het Nederlands te vertalen. De betreffende agent heeft daarbij per ongeluk een verkeerde domeinnaam in het e-mailadres gebruikt. De vertrouwelijke informatie werd naar een verkeerd adres gestuurd, wat ook bij een vertaalbureau bleek te horen.

Volgens de politie is informatie uit die e-mail door het bureau aan een journalist doorgespeeld. De politie trok die conclusie toen een verslaggever een agent vragen stelde waaruit bleek dat hij over de informatie beschikte.

Gevolgen

De politie onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen tegen degene die de informatie aan de journalist doorspeelde. De woordvoerder benadrukt dat nog niet te zeggen is of het lekken van de informatie gevolgen heeft voor het internationale rechtshulpverzoek.