AMSTERDAM - De politie in Nederland, Duitsland, Israël, Groot-Brittannië en Australië denken een grote internationale XTC-organisatie een flinke slag te hebben toegebracht. In Amsterdam werden daarvoor twee verdachten gearresteerd van wie er nog zeker een vastzit.

Er zijn in totaal zeventien arrestaties verricht in de betrokken landen. Het gaat daarbij om verdachten uit Israël, Nederland en Frankrijk. Op dit moment zitten nog veertien verdachten vast, zegt de politie Amsterdam-Amstelland.

Het zou gaan om een van de grootste internationale acties van de laatste jaren tegen XTC-handel. Bij de verscheidene politieacties zijn ongeveer 1.776.000 XTC-pillen in beslag genomen. Meer arrestaties sluit de politie niet uit. Het onderzoek loopt nog steeds. Het Kernteam Amsterdam-Amstelland/Gooi- en Vechtstreek begon het onderzoek begin oktober. Het richtte zich aanvankelijk op een Israëlische groep die in XTC handelde. De 37-jarige hoofdverdachte bleek zich in Amsterdam op te houden. Hij werd tijdens de dagelijkse bedrijfsvoering bijgestaan door een 24-jarige landgenoot.

Wereldwijde contacten

Het bleek uiteindelijk te gaan om een netwerk met wereldwijde contacten, met name in de Verenigde Staten, Israël, Duitsland, België, Groot-Brittannië en Australië. De politie wil over de precieze rol van de twee verdachten nog geen mededelingen doen omdat het onderzoek dat nog steeds loopt. Wel wil de politie vertellen dat halverwege deze maand twee Franse zussen (23 en 25) jaar in Londen zijn aangehouden. Ze hadden ongeveer 16.000 XTC-pillen bij zich, die bestemd waren voor de Verenigde Staten. Een dag na deze aanhouding werd in Haarlem een -jarige Fransman gearresteerd. Ook hij was in het bezit van ongeveer 16.000 pillen. De Nederlandse hoofdverdachte en zijn handlanger worden ervan verdacht achter deze twee transporten te zitten.

Meer dan anderhalf miljoen pillen

Woensdag onderschepte de Duitse politie in Lübeck op aanwijzing van de Nederlandse politie een Nederlandse vrachtwagen met maar liefst 1.600.000 XTC-pillen. Bij deze actie werden een -jarige Nederlandse chauffeur en twee Israëliërs ingerekend. Zij waren net begonnen met het lossen van hun lading. De zending had als eindbestemming Australië.