Iran stopt niet met het verrijken van uranium. Dat heeft de topman van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Mohammed Saeedi, vrijdag laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij benadrukte dat het regime in Teheran uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden. Saeedi herhaalde het Iraanse standpunt dat het niet onderhandelt over het verrijken van uranium.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland bereikten donderdag een akkoord over een pakket maatregelen om Iran aan te sporen te stoppen met uraniumverrijking. Als Iran er niet mee instemt kan het rekenen op "verdere stappen" door de Veiligheidsraad.

Overhaast

De details van het plan zijn niet naar buiten gebracht. Die worden pas openbaar als de Iraanse regering in de komende dagen op de hoogte is gesteld. Teheran krijgt daarna enkele weken om officieel te reageren, zeiden Europese en Amerikaanse functionarissen. Het Witte Huis drong er vrijdag bij Iran op aan niet overhaast met een reactie op het plan te komen. Washington adviseerde Teheran de voorstellen zorgvuldig te bestuderen.

Het Iraanse persbureau IRNA meldde dat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vrijdag zei dat "druk van sommige westerse landen om Iran te dwingen zijn rechten op te geven, geen resultaat zullen opleveren".