DEN HAAG - Het systeem van Nicam Kijkwijzer, dat bijvoorbeeld aangeeft of een audiovisuele productie geschikt is voor kinderen, krijgt een extra leeftijdscategorie. Die geeft aan of een productie schadelijk is voor kinderen tot 9 jaar. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Het kabinet heeft het Nicam verzocht om de haalbaarheid van deze extra leeftijdscategorie te onderzoeken, aldus een woordvoerder van het Nicam. In het huidige systeem verschuift de leeftijdsgrens in één keer van 6- naar 12-jarigen. Een commissie rapporteerde december 2005 dat ongewenst te vinden omdat die scheiding wel heel rudimentair is. Het kabinet neemt de aanbeveling nu over om een grens voor 9-jarigen in te bouwen.

Geweld

De ministerraad deelt de zorg van de samenleving en het parlement over de toenemende rol van seks en geweld in videoclips, stelde staatssecretaris Medy van der Laan (Media) vrijdag na afloop van de raad. Het Nicam krijgt hierover overigens niet veel klachten binnen, maar onderzoekt wel of de bestaande classificatie van clips moet worden aangepast. Het onderzoek richt zich vooral op de manier waarop man/vrouw-relaties worden uitgebeeld en het effect daarvan op kijkers.