DEN BOSCH - Zes leden van de Eindhovense studentenvereniging SSRE zijn donderdag aangehouden, onder meer op verdenking van ontvoering van drie leden van het rivaliserende corps ESC. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dat vrijdag desgevraagd gezegd. De verdachten (21 tot 26 jaar) zijn verhoord en worden vrijdag heengezonden, aldus persofficier M. Wijnbelt.

Het gaat om vijf mannen en een vrouw. Onder hen zijn drie bestuursleden, zegt justitie. Ze worden ook beschuldigd van openlijke geweldpleging.

Uit eerder onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bleek dat ze vorige maand drie leden van ESC-dispuut Pael in hun huis hebben geboeid en geblinddoekt. De slachtoffers werden meegevoerd naar de SSRE-sociëteit. Ze zijn daar urenlang onheus bejegend: hun haren werden afgeschoren en hun lichamen beschilderd.

Wraakactie

Slechts gekleed in ondergoed werden ze vastgebonden aan een boom op het universiteitsterrein. Een dispuutgenoot heeft ze uiteindelijk bevrijd. De ontvoering bleek een wraakactie voor vernielingen die reünisten en leden van Pael hadden aangericht bij de sociëteit van SSRE.

De universiteit sprak van "absoluut onaanvaardbaar en ontoelaatbaar" gedrag en adviseerde het bestuur af te treden. Aan die oproep is tot op heden geen gehoor gegeven, verklaarde een woordvoerder vrijdag.

Justitie oordeelt later over de eventuele vervolging van het zestal.