WOERDEN - Supermarkten moeten aparte kassa's invoeren waar klanten drank kunnen afrekenen. Speciaal opgeleide cassières kunnen dan beoordelen of de kopers oud genoeg zijn om drank te mogen kopen. Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) heeft dat voorstel vrijdag gelanceerd.

Volgens het NIGZ moeten supermarkten meer moeite moeten doen om te onderzoeken of de kopers zestien jaar oud zijn. Beneden die leeftijd mogen ze volgens de wet geen alcohol kopen. Onderzoek wijst echter uit dat 90 procent van de jongeren onder de zestien jaar heel gemakkelijk aan drank kan komen.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil de leeftijd voor het legaal kopen van alcohol verhogen van 16 naar 18 jaar. Daarbij wil hij de verkoop van populaire mixdrankjes zoals Breezers in supermarkten verbieden. Het NIGZ is daar voor.

Onuitvoerbaar

De koepelorganisatie van supermarkten, CBL, noemt het voorstel van het NIGZ "niet acceptabel en onuitvoerbaar". Klanten zouden twee keer voor de kassa moeten wachten in plaats van een keer.

Volgens een woordvoerster is het bovendien stigmatiserend voor de klanten om bij de alcoholkassa in de de rij te moeten staan.