AMSTERDAM - Het pinksterweekeinde zorgt op vrijdag en maandag voor veel en lange files op de Nederlandse wegen. Dat verwachten de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID). Vrijdag begint de drukte rond 12.00 uur.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ruim 900 duizend Nederlanders trekken erop uit. Rond 550 duizend Nederlanders vieren vakantie in eigen land, de rest vertrekt naar het buitenland. Honderdduizenden buitenlanders brengen de pinksterdagen door in Nederland.

De files worden vrijdag na het middaguur in hoog tempo langer. Volle wegen worden verwacht richting de kust, de Veluwe, de Friese meren en rond de grote steden. De ANWB meldt dat het vooral druk wordt op de snelwegen A1, A2, A16 en A50 richting het zuiden. Ook op de A12, A28, N57 en N59 worden lange files verwacht.

Pinkpop

De VID meldt dat er vorig jaar op vrijdag voor Pinksteren zestig kilometer file stond rond 12.30 uur. De piek was toen rond 17.30 uur, met meer dan 250 kilometer aan files. De VID verwacht voor vrijdag een soortgelijk beeld en waarschuwt vooral voor files rond Langraaf, waar vanaf zaterdag het festival Pinkpop plaatsvindt.

Rond 20.30 uur moeten de meeste files zijn opgelost, denkt de ANWB. Zaterdag en zondag zijn rustige dagen. Maandag, tweede pinksterdag, zorgen terugkerende vakantiegangers en dagjesmensen opnieuw voor volle wegen.

Buitenland

Ook op de wegen in het buitenland wordt het 'enorm druk', voorspelt de ANWB. In Duitsland en Frankrijk raken de wegen vrijdagmiddag overvol en in Oostenrijk en Zwitserland wordt het filerijden bij de grote tunnels. In België wordt het naar verwachting alleen druk bij mooi weer. Vrijdag rond 9.30 uur stond er rond 25 kilometer file op de Nederlandse wegen.