ALPHEN AAN DEN RIJN - De openbare toiletten zijn iets schoner dan vorig jaar, maar nog steeds erg vies. Slechts 17 procent van de openbare wc's is echt schoon, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het vakblad Service Management, dat woensdag verscheen. Vorig jaar kreeg maar 12 procent een voldoende.

Vooral de herentoiletten zijn schoner geworden, 15 procent tegen procent vorig jaar. Bij de dames keurden de onderzoekers 19 procent van de toiletten goed, in 2001 was dat 17 procent. Zittingen blijken in de helft van de onderzochte gevallen vervuild met bacterieën.

Als tweede eindigde de knop van de kraan (43 procent slecht) gevolgd door de doorspoelknop (37 procent). De knop van de binnenkant van de deur kwam wel positief uit de test, want slechts 12 procent bleek besmet.

Het vakblad onderzocht in totaal 150 toiletten in vier sectoren: de gezondheidszorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. De schoonste toiletten werden net als vorig jaar gevonden in de gezondheidszorg (21 procent). Toiletten in warenhuizen, bouwmarkten en meubelboulevards zijn niet aan te raden: slechts 5 procent scoorde een voldoende. De horeca en openbare gebouwen behaalden respectievelijk 21 en 17 procent.