AMSTERDAM - De komende jaren moet 42 procent van de gevangenen een cel delen met een andere gedetineerde. Dat is meer dan een verdubbeling, schrijft Algemeen Dagblad vrijdag. De uitbreiding komt niet alleen voort uit bezuiningsoverwegingen, maar is ook nodig vanwege de groeiende behoefte aan cellen, zegt directeur gevangeniswezen van het ministerie van Justitie Peter van der Sande in de krant.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Gevangenen zouden door een cel te delen beter worden voorbereid op het leven na hun vrijlating. "Uiteindelijk moeten ze in de buitenwereld ook weer samenwerken en -leven met anderen. Het is een onderdeel van het nieuwe detentiesysteem (...)", zegt Van der Sande. De vrees van bewakers voor meer agressie en geweld is volgens hem ongegrond gebleken. "Wij denken dat veel meer gevangenen geschikt zijn om samen opgesloten te zitten."

Begeleiding

Justitie wil gevangenen individueler gaan begeleiden. Hiervoor wordt een straf- en beloningssysteem ingevoerd. "Nu krijgen ze vaak allemaal dezelfde programma's, hetzelfde werk en hebben ze dezelfde rechten en plichten", zegt Van der Sande. "Dus gaan we belonen met extra bezoek, verlof of activiteiten. En natuurlijk privileges afnemen als iemand tegenwerkt."

Donner

Eerder deze week werd duidelijk dat het nieuwe veiligheidssysteem dat minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) wil invoeren in de Nederlandse gevangenissen leidt tot onrust onder het personeel.

Het plan heeft een negatief effect op de veiligheid stelde vakbond Abvakabo/FNV. De bond zei te zijn overstelpt met boze reacties van gevangenispersoneel, nadat Donner in april zijn programma 'Detentie en behandeling op maat' presenteerde. Daarin wordt het aantal bewakers teruggebracht en het cameratoezicht uitgebreid. Het plan zou volgens de vakbond 'pure bezuinigingspolitiek' zijn.

Donner wil het systeem in het najaar in zes gevangenissen invoeren, na overleg met de bonden. Volgens justitie leidt het nieuwe detentiesysteem niet tot verlies van banen. Van der Sande beaamt dit. "We zijn een groeiende sector dus we hebben de mensen hard nodig. Er zullen wel verschuivingen plaatsvinden. Het nieuwe systeem zal nooit ten koste gaan van de veiligheid binnen de inrichtingen. De camera's werken juist preventief, omdat een gevangene weet dat alles wordt vastgelegd."