AMSTERDAM - Ongeveer dertig actievoerders van Milieudefensie hebben vrijdagochtend ruim drie uur lang de taxibaan van de Polderbaan en de Zwanenburgbaan op Schiphol geblokkeerd. De actie was een protest tegen de kabinetsplannen om de geluids- en milieuregels voor Schiphol op te rekken. Volgens de luchtverkeersleiding heeft het vliegverkeer geen hinder ondervonden van de actie.

Met hun armen in olievaten vol beton zaten de demonstranten vanaf kwart over vier op de baan. Drie leden van Milieudefensie hingen zo'n vier meter boven hun collega's in houten palen die met beton in de grond waren verankerd. De directeur van Milieudefensie, Frank Köhler, sprak van een vooral symbolische actie. "Om de veiligheid van de actievoerders te waarborgen, hebben we de luchtverkeersleiding ingelicht toen we de baan betraden", aldus Köhler.

Omstreeks 05.40 uur begon de marechaussee, die al vanaf het begin van de actie massaal aanwezig was, met het afvoeren van de eerste actievoerders. Met behulp van een hoogwerker werden de palen een voor een ontruimd en neergehaald. Binnen vijf minuten stonden de drie bezetters beneden. Met het verwijderen van de demonstranten op de grond had de marechaussee meer moeite. "Ze zitten aardig professioneel vast.

Milieudefensie heeft goed zijn best gedaan", aldus de woordvoerder. Na het nodige slijp- en knipwerk zijn de actievoerders met shovels en steekkarren in groepjes van de baan verwijderd. Rond half acht was de taxibaan weer vrij. Een uur later waren alle actievoerders ontdaan van hun ketens en per bus op weg naar het politiebureau. Allen zijn gearresteerd.

Geslaagd

Ondanks de vroegtijdige aanwezigheid van politie en marechaussee en de uiteindelijke ontruiming sprak directeur Köhler na afloop van een zeer geslaagde actie. De woordvoerster van Milieudefensie benadrukte dat pas blijkt of de actie echt succes heeft gehad wanneer Den Haag een besluit neemt over de Luchtvaartwet.

De demonstranten kwamen vrijdagochtend vrij gemakkelijk binnen door het sluitwerk van een hek te vernielen. Volgens de woordvoerder van de marechaussee betekent dit niet dat de beveiliging van de luchthaven te wensen overlaat, waardoor bijvoorbeeld ook terroristen vrij baan hebben. "Door het hek binnenkomen betekent nog geen terroristische actie", aldus een woordvoerder. "De actievoerders zijn goed in de gaten gehouden. Ze konden niet bij de vliegtuigen komen."